vrijdag 7 januari 2011

Kledingmaten

De laatste tijd is er iets waar ik me echt aan irriteer. Kledingmaten die in iedere winkel anders zijn! Waarom is het niet gewoon overal hetzelfde? Bij de H&M heb ik voor t-shirt maat een S, bij de Hema weer een M en bij Vero Moda zelfs een L! Hoe kan het dat er twee kledingmaten verschil kan zitten tussen merken? En soms zelfs bij dezelfde winkel! Het is niet alleen irritant met passen in de winkel, (want je moet 3 maten van hetzelfde kledingstuk meenemen) maar ook als je via internet bestelt. Je kan de helft weer terugsturen. Ik heb geen zin om eerst te betalen voor kledingstukken en dat weer later terug te storten. De kans is namelijk groot dat het overschrijven weer eens niet goed gaat. Ik snap niet dat er in de EU daar geen wettelijke afspraken over gemaakt kunnen worden. Het scheelt een hoop irritatie bij klanten want ik vermoed dat ik niet de enige ben die zich hieraan irriteerd! Verder is het ook niet goed voor je zelfvertrouwen als je opeens een broek in maat 44 nodig hebt terwijl je normaal maat 40 hebt. Ik denk dat dit zelfs meer bijdraagd aan crash-diëten dan het ideale schoonheidsbeeld. Ik pleid voor meer eenduidigheid in de EU voor kledingmaten. Who's with me? 

3 opmerkingen:

 1. Je hebt helemaal gelijk! Ik vind het ook echt een bron van ergernis en daarom kom ik in bepaalde winkels ook gewoon niet, omdat ik er toch niet in pas.
  De NL confectiematen zijn gebaseerd op het figuur van de Italiaanse vrouw in de jaren 50. De gemiddelde NL vrouw heeft maat 42.
  Wel maf dat jij een S hebt bij Hennes en een M bij HEMA? Hennes valt erg klein namelijk en bij HEMA pas ik de M&L, hoef ik bij H&M niet te proberen...
  Winkels waarbij ze wel fatsoenlijk vallende maten verkopen vind ik HEMA, Didi, Miss Etam (al hebben die niet altijd leuke dingen hangen) en Shoeby Fashion (label Zoï) al heeft die laatste winkel de laatste tijd ook steeds kleiner vallende maten. Het merk le Soleil heeft ook goed vallende maten.
  Ik doel hiermee trouwens niet alleen op het feit dat je als maatje meer bij bepaalde winkels gewoon niet meer terecht kunt, ik heb ook vriendinnetjes met maatje 36-38 die vaak maat 40-42-44 nodig hebben omdat het kledingstuk zo raar valt..

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Im inn !!! Soms lijkt het net of je bent aangekomen omdat het te krap met in maat s valt kleiner. Gelijk gestresst en meteen afvallen :( Of de andere x valt een xs weer supergroot. Gewoon de hollandse maten aan nemen van gemiddelde vrouwen en leefdtijden en daar het gemiddelde omvang uitrekenen. Gedoe altijd o ja en die labels aan de zijkant afschaffen!!! Gewoon in de stof zelf drukken pff valt niet mee soms ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Je hebt helemaal gelijk! Ik vind dat ook zo irritant, ik durf nu namelijk ook niet meer online te bestellen, ik weet dat je het gewoon terug kan sturen maar ik liever meteen de juiste maat.

  BeantwoordenVerwijderen